Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ας δούμε κάποιες δραστηριότητες για την ανακύκλωση που μπορούν να γίνουν στο νηπιαγωγείο!


Ανάγνωση βιβλίων οικολογικού περιεχομένου

Ο ρόλος της οικογένειας στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας είναι λεπτός, υπεύθυνος και αποφασιστικός. Είναι χρέος της οικογένειας να καλλιεργήσει την αγάπη για το βιβλίο με αληθινό ενδιαφέρον, υπομονή για να ενθαρρύνουν και να ενισχύσουν την αγάπη για το διάβασμα.
Μέσα από την ανάγνωση παιδικών βιβλίων το παιδί έρχεται σε επαφή με τα προβλήματα της εποχής του, καλλιεργεί τον στοχασμό και την κριτική ικανότητα.

Τα βιβλία παρέχουν πρότυπα για μίμηση, άσκηση της μνήμης, καλλιέργεια της φαντασίας. Εκτός από ένα μέσο ψυχαγωγίας, το βιβλίο διαπαιδαγωγεί, ευαισθητοποιεί τα παιδιά για τα προβλήματα της κοινωνίας και τα βοηθά να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους. Τα βιβλία επιδρούν αθόρυβα, βαθμιαία και δυναμικά στην εξέλιξη και ωρίμανση του παιδιού.

Συζήτηση με εικόνες για την μόλυνση του περιβάλλοντος

Εικόνες από την καθημερινότητα μέσα από περιοδικά, την τηλεόραση, τα βιβλία, μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα συζήτησης για τα θέματα μόλυνσης του περιβάλλοντος, την οικονομία νερού, την προστασία της φύσης, τα ζώα και τα πουλιά που κινδυνεύουν με αφανισμό.
Συζητάμε για τους τρόπους και τις μεθόδους που μπορεί να βοηθήσει ο καθένας από εμάς για την επίλυση των προβλημάτων.
pe-proscholikh-hlikiaΣτη συνέχεια μπορούμε να κόψουμε της εικόνες και να δημιουργήσουμε ένα κολλάζ που να είναι εξ ολοκλήρου έργο των παιδιών και να το αναρτήσουμε είτε στο δωμάτιό του, είτε στην τάξη.
Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά, όχι μόνο διευρύνουν το λεξιλόγιό τους και ευαισθητοποιούνται γύρω από τα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά συγχρόνως μαθαίνουν την σωστή χρήση των υλικών, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να δρουν συλλογικά σαν ομάδα, μαθαίνουν την υπακοή στους κανόνες, να σέβονται τα υλικά που δεν είναι ανεξάντλητα, εξασκούν τους λεπτούς χειρισμούς, κοινωνικοποιούνται και αυτονομούνται.

Φτιάχνουμε το δικό μας Μπλε Κάδο Ανακύκλωσης

Αφού έχει προηγηθεί συζήτηση για την πληθώρα των σκουπιδιών από τις συσκευασίες, προτείνουμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας Μπλε Κάδο ανακύκλωσης στο σπίτι. Μπορούμε να ντύσουμε με μπλε αυτοκόλλητο ένα μεγάλο χαρτόκουτο και να ξεκινήσουμε πρόγραμμα ανακύκλωσης στο σπίτι ή στο σχολείο κάνοντας διαχωρισμό των συσκευασιών από τα υπόλοιπα σκουπίδια.
Στη συνέχεια μπορούμε να μεταφέρουμε μαζί με τα παιδιά τα υλικά που έχουμε διαχωρίσει στους αντίστοιχους μπλε κάδους που βρίσκονται στο κοντινότερο σημείο. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν πώς να εξοικονομούν ενέργεια και να προστατεύουν την φύση, να δημιουργούν λιγότερα απορρίμματα, να γίνονται υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες.
Επίσης με την ταξινόμηση των υλικών γίνεται αβίαστα η εισαγωγή σε απλές προμαθηματικές έννοιες (ομαδοποίηση, ταξινόμηση, αναλογίες, ποσότητες).

Φτιάχνουμε τις δικές μας κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά

Πριν πάμε τα ανακυκλώσιμα υλικά μας στον Μπλε κάδο της γειτονιάς, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε οτιδήποτε από τα ήδη χρησιμοποιημένα υλικά μας.
Με φαντασία, διάθεση και μεράκι μπορούμε να μετατρέψουμε τα άδεια κεσεδάκια από γιαούρτια σε ένα μικρό φυτώριο, τα ρολό από το χαρτί υγείας να γίνουν μια καταπληκτική μολυβοθήκη, το άδειο γυάλινο βάζο να μετατραπεί σε ένα υπέροχο κηροπήγιο, μια χαρτοσακούλα να μεταμορφωθεί σε μια γαντόκουκλα για κουκλοθέατρο κοκ.
Εκτός από την διέγερση της φαντασίας, δίνεται μια διέξοδο στις καλλιτεχνικές τάσεις του παιδιού, ελέγχονται και συντονίζονται οι λεπτές κινήσεις των χεριών του, ενώ παράλληλα τα παιδιά μαθαίνουν να μην κάνουν υπερκατανάλωση αγαθών χρησιμοποιώντας ξανά και ξανά το κάθε αγαθό.

Φυτεύουμε τα δικά μας φυτά και δέντρα

Μετά τις ασυλλόγιστες καταστροφές των δασών μας, και αφού έχουμε θίξει τη αξία που κατέχουν στην διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας, ας προτρέψουμε τα παιδιά μας να φυτέψουμε και εμείς ένα δέντρο ή διάφορα φυτά σε γλάστρες, στην αυλή μας ή στην αυλή του σχολείου.
Τα παιδιά θα έρθουν σε άμεση επαφή με φυσικά υλικά, όπως το χώμα, το νερό, θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία για να φυτέψουν, θα μάθουν να παρατηρούν, θα προβούν σε διαπιστώσεις σχετικά με την κατανόηση την έννοιας του χρόνου και της σπουδαιότητας των δέντρων στην διατήρηση της ζωής. Θα μελετήσουν το έδαφος αλλά και το υπέδαφος και όλους τους μυστικούς θησαυρούς που κρύβει, να δώσουν τροφή στα πουλιά από τους καρπούς των δέντρων και των φυτών.
Τα παιδιά μπορούν να μεταμορφωθούν σε μικρούς εξερευνητές που με τον μεγεθυντικό φακό τους θα ανακαλύπτουν κάθε μέρα τον άγνωστο κόσμο των φυτών και των εντόμων.

Κατασκευάζουμε φωλιές και ταΐστρες για πουλιά

Ο φυσικός βιότοπος των πουλιών μειώνεται ολοένα και περισσότερο από την ασυλλόγιστη δόμηση και την μείωση και καταστροφή του περιβάλλοντος. Ας ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά να φτιάξουμε μικρές φωλιές και ταΐστρες για τους μικρούς φτερωτούς μας φίλους.
Με πολύ απλά και ανακυκλώσιμα υλικά, όπως ένα χάρτινο κουτί από γάλα μπορεί εύκολα και γρήγορα να φιλοξενήσει μερικούς φτερωτούς φίλους. Αν βρούμε πηλό, μπορούμε να φτιάξουμε χελιδονοφωλιές. Και με πολύ απλά υλικά που διαθέτουμε μπορούμε να κατασκευάσουμε ταΐστρες, ποτίστρες αλλά και αυτοσχέδιες μπανιέρες για τα πουλάκια.
Έτσι το παιδί αυξάνει την παρατηρητικότητα του, δίνεται μια διέξοδο στο πλήθος των συναισθημάτων του, διεγείρουμε την πρωτοβουλία και την δημιουργική τους ικανότητα, αλλά το σημαντικότερο μαθαίνουν να σέβονται τα δικαιώματα των ζώων που παίζουν τον δικό τους ενεργό ρόλο στο οικοσύστημα.
Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου