Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ανακύκλωση γυαλιού

1.Προτιμούμε τις φιάλες που ξαναγεμίζουν ή είναι επιστρεφόμενες.
  • Αν λειτουργεί πρόγραμμα κατ' οίκον διανομής γάλακτος δεν βάζουμε τα μπουκάλια για το γάλα στον κάδο ανακύκλωσης. Τα αφήνουμε στην πόρτα μας ή τα επιστρέφουμε στον προμηθευτή.
  • Αν υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών στην πόλη μας μπορούμε να βάλουμε τα γυάλινα απορρίμματά μας μαζί με τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά στον ίδιο ειδικό κάδο ανακύκλωσης.
  • Μπορούμε να αναζητήσουμε τράπεζες φιαλών ή κάδους για γυάλινα αντικείμενα στους δημόσιους χώρους ή σε ειδικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ για να μεταφέρουμε εκεί τα γυάλινα μπουκάλια ή τα αντικείμενα που θέλουμε να ανακυκλώσουμε 
2.Πριν βάλουμε τα μπουκάλια στους ειδικούς κάδους, τα αδειάζουμε, τα ξεβγάζουμε και αφαιρούμε τυχόν ξένες ουσίες (καπάκια, καλύμματα, φελλούς, κλπ).

3.Αν υπάρχουν χωριστοί κάδοι ή τράπεζες φιαλών στη γειτονιά μας για κάθε τύπο γυαλιού πρέπει να διαχωρίσουμε τα μπουκάλια ανάλογα με το χρώμα τους (σε διαφανή, καφέ και πράσινα) και να τα βάλουμε στο σωστό κάδο. Τα μπλε μπουκάλια συνήθως μπαίνουν μαζί με τα πράσινα στον ίδιο κάδο.
4.Ανακυκλώνουμε γυάλινα δοχεία όπως μπουκάλια και βάζα. Δοχεία για φαγητό, φάρμακα και άλλα οικιακά είδη που είναι συσκευασμένα σε γυαλί μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν όπως και τα μπουκάλια για κρασί, μπύρα και αναψυκτικά.
5.Κάποια υλικά αν ανακατευτούν με γυάλινα αντικείμενα μπορεί να καταστρέψουν μια ολόκληρη παρτίδα υαλοθραύσματος. Δεν ανακυκλώνουμε ποτέ γυαλιά από παράθυρα, λαμπτήρες ηλεκτρισμού (γλόμπους), σκεύη μαγειρικής, πιατικά από γυαλί, είδη κεραμικής, γυαλί που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες (όπως για παράδειγμα το Pyrex)
6.Αν ένα μπουκάλι είναι διακοσμημένο με χρώματα ή πλαστικό εξετάζουμε την κορυφή του για να διαπιστώσουμε από τι χρώμα γυαλί είναι φτιαγμένο και να το βάλουμε στο σωστό κάδο.
7.Συνδυάζουμε την επίσκεψή μας στην τράπεζα φιαλών με άλλες δουλειές του σπιτιού (π.χ. ψώνια) για να κάνουμε την ανακύκλωση μέρος της καθημερινής ζωής μας.
8.Δεν αφήνουμε τα χαρτοκιβώτια ή τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιήσαμε για να μεταφέρουμε τα γυαλιά στην τράπεζα φιαλών ή στους κάδους. Τα βάζουμε στο σωστό κάδο ή αν δεν υπάρχει τα παίρνουμε και πάλι μαζί μας.
9.Αποφεύγουμε να πηγαίνουμε στην τράπεζα φιαλών σε ώρες κοινής ησυχίας για να μην ενοχλήσουμε τους γείτονές μας και τους άλλους κατοίκους.
10. Αν ο κάδος ή η τράπεζα φιαλών είναι γεμάτη δοκιμάζουμε να πάμε μια άλλη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου